Rijbewijs halen met faalangst
Wil je je rijbewijs halen, maar heb je last van faalangst? Het is belangrijk dat je een geschikte rijschool vindt waar getrainde rijinstructeurs je goed begeleiden. Bij Rijschool Tiel zijn we gespecialiseerd in het geven van rijlessen aan mensen die bang zijn om te falen en daar problemen van ondervinden. Onze instructeur helpt je op een manier waar jij je prettig bij voelt. Zo geven we de rijlessen in alle rust en zonder enige druk. Neem contact met ons op via de onderstaande buttons voor meer informatie over faalangst rijlessen.
- Ervaren en gespecialiseerde instructeurs
- Rijlessen in alle rust en zonder enige druk
- Getrainde begeleiding tot aan het faalangst rijexamen
- Ochtend-, middag-, avond- en weekendrijlessen mogelijk
- Een bovengemiddeld slagingspercentage
Faalangst rijlessen
Faalangst komt vooral voor bij rijexamens, maar ook tijdens de rijlessen kun je dit ervaren. In een auto leren rijden is voor iedereen spannend en het is daarom niets om je voor te schamen. Heb je last van faalangst of heb je een vermoeden? Geef het dan zo snel mogelijk aan.
Bij Rijschool Tiel begeleidt een van onze getrainde rijinstructeurs je van je eerste faalangst rijlessen tot aan het rijexamen. We gebruiken lesmethoden die ervoor zorgen dat je de rust bewaart, geen druk ervaart en met vlag en wimpel je rijbewijs haalt. Wil je ook je rijbewijs halen, maar houdt je faalangst je tegen? We bereiden je volledig voor op het moment dat je moet presteren.
Faalangst rijexamen
Als je rijinstructeur je voldoende zelfverzekerd acht en je klaar bent om af te rijden, is het tijd voor het faalangst rijexamen. Het faalangst rijexamen is in veel opzichten hetzelfde als een regulier rijexamen, behalve dat de examinator er nog beter voor zorgt dat je op je gemak bent. Als het op een bepaald punt tijdens het examen te spannend wordt, dan heb je de mogelijkheid om een pauze (time-out) te nemen en op adem te komen. Hierna kun je weer veilig en rustig de weg op en het faalangst rijexamen afmaken. De examinator kijkt tijdens het examen naar de volgende zaken:
- Voertuigbeheersing
- Kijkgedrag
- Het verlenen van voorrang
- Het rijden op kruispunten en rotondes
- Inhalen (op de snelweg)
- In- en uitvoegen
- Bijzondere verrichtingen
Een faalangst rijexamen bestaat uit drie delen: een gesprek vooraf, het praktijkexamen en een nabespreking. In totaal duurt het examen 80 minuten. Van deze tijd ben je ongeveer 35 minuten aan het rijden. Je vraagt een faalangst rijexamen via de rijschool aan. Dit kan alleen als je al geslaagd bent voor je theorie. Heb je je theorie al behaald? Bij Rijschool Tiel vragen we dan voor jou het examen aan bij het CBR.
Rijbewijs halen met faalangst: tips
Tip 1: bereid je goed voor
Met een goede kennis van de verkeersregels creëer je voor jezelf veel rust en zit je relaxter achter het stuur. Tussen het halen van je theorie-examen en het afrijden zit soms meerdere maanden of zelfs langer. Neem het theorieboek nog een keer door, zodat de informatie vers in je geheugen zit.
Ook kun je je op andere manieren voorbereiden. Vraag je rijleraar bijvoorbeeld of jullie samen aan het einde van de les eens langs het CBR kunnen rijden waar jij moet afrijden. Als je al eens over de parkeerplaats hebt gereden en je ziet wat je moet doen, geeft dat rust. Er bestaan zelfs video’s over hoe zo’n examenrit nou in elkaar zit. Bekijk er een paar en het is allemaal niet zo nieuw meer. Een groot deel van je faalangst komt namelijk vanuit de angst niet te weten wat er gaat gebeuren.
Tip 2: schrijf je angsten van je af
Faalangst voor het praktijkexamen kan meerdere oorzaken hebben. Ben je bijvoorbeeld bang om weer te zakken of wil je het in één keer goed doen en ben je bang dat je het niet meteen haalt? Of kun je niet tegen kritiek van anderen? Het helpt om je angsten van je af te schrijven. Op deze manier komen veel mensen erachter dat hun gedachten niet overeenkomen met de werkelijkheid. Dit kan het rijexamen minder eng maken.
Tip 3: denk positief
Tijdens de faalangst rijlessen en het rijexamen helpt het om positief te denken en je te richten op je sterke punten in de auto. Complimenteert je rijinstructeur je veel over je rijstijl of ben je supergoed in fileparkeren? Denk aan deze positieve dingen tijdens je examen en haal er kracht uit. Twijfelen aan je rijkwaliteiten heeft geen zin, omdat een examinator niet kijkt naar of je perfect rijdt, maar naar hoe je rijdt en of je een veilige bestuurder bent.
Vragen? Neem contact op met Rijschool Tiel
Mocht je nog vragen hebben of wil je meer informatie over je rijbewijs halen met faalangst? Neem dan telefonisch contact met ons op, stuur een e-mail of verzend je bericht via het onderstaande contactformulier. We zijn naast het geven van faalangst rijlessen, getraind in rijlessen voor mensen met ADHD. En ook voor een spoedcursus kun je bij ons terecht. Onze rijinstructeurs staan voor je klaar.